l

 

 

 

 

Czym jest cholesterol?

Cholesterol jest elementem niezbędnym do życia. Ma on swoje zastosowanie przede wszystkim przy budowie naszych błon komórkowych.

 

 

Cholesterol ma dwa źródła pochodzenia:
 

  • 1/3 pochodzi z naszej diety
  • 2/3 produkowane są w naszym organiźmie, między innymi w wątrobie

 

 

"Dobry" i "zły" cholesterol


Cholesterol jest przenoszony do krwi przez dwóch „nosicieli”:

„Zły cholesterol”, cholesterol LDL transportuje cholesterol do komórek. Jeśli LDL zgromadzi się na ściankach naczyń i utleni, tłuszczowa płytka nazębna (miażdżyca) zacznie stopniowo zmniejszać wielkość tętnic i może z czasem spowodować ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Zbyt wysoki poziom LDL jest zatem niebezpieczny dla zdrowia.

„Dobry cholesterol”, cholesterol HDL sprowadza cholesterol z komórek do wątroby, gdzie zostanie wyeliminowany w żółci. HDL to „korzystny nośnik”, który chce „oczyścić” naczynia krwionośne.


Im wyższy poziom HDL, tym większa korzyść dla serca.